Ruby meetup bij Mobiel.nl | Terug in de tijd met Martijn

Ruby meetup bij Mobiel.nl | Terug in de tijd met Martijn

Onze knappe koppen van development beheersen naast Nederlands, Engels, een paar woorden Frans, Duits of Spaans nog een taal: Ruby. De programmeertaal die liefkozend a programmer’s best friend wordt genoemd. De meerderheid van onze applicaties is gebouwd in Ruby. De technische achterkant van Mobiel.nl dus, waar het allemaal gebeurt. Liefhebbers van programmeren in deze taal komen zo nu en dan samen tijdens een Ruby meetup. Gewoon even een avondje Ruby’ers onder elkaar. Op dinsdag 9 februari organiseerden wij voor het eerst zo’n meetup bij Mobiel.nl. Hoe geef je de club mannen (en één dame, yes!) die uit werk hierheen geracet komt een warm welkom? Juist. Met een tafel vol Domino’s pizza en kratjes koud bier.

Met een goed gevulde maag was het tijd voor het eerste praatje van de avond. Martijn vertelde hoe hij in 2006 als eerste en enige developer aan de slag ging voor Studentmobiel. Het offline Filemaker Pro werd gebruikt als basis voor het klantenbestand en de site was gebouwd in een andere taal. En zag er tótaal anders uit, maar dat terzijde. Bij hun abonnement kregen klanten toen naast een telefoon vaak een flinke cashback of een mountainbike, home cinema set of laptop cadeau. Dit werkte als een tierelier en ons magazijn puilde uit. Het aantal orders groeide in korte periode met 400%. Martijn realiseerde zich dat er iets moest veranderen om de groei bij te kunnen houden, zag een filmpje over Ruby on Rails (waarbij Rails het framework is waarin je met Ruby kunt bouwen) en was om. Het was liefde op het eerste gezicht. Vrij kort daarna was Studentmobiel.nl al over op Ruby on Rails. Daarnaast ontwierp en bouwde Martijn een uniek systeem waarmee alle bedrijfsprocessen van bestelling tot en met de levering volledig worden beheerd: onze goeie ouwe backoffice. Dit betekende dat Filemaker Pro de deur uit kon. Door deze switch naar Ruby konden we vrolijk verder groeien. Inmiddels maken we met zo'n 130 slimme collega's maand in maand uit duizenden klanten blij. Ben je benieuwd waar Ruby ons nog meer gebracht heeft? Kom dan gerust eens langs voor een kop koffie.

Het tweede praatje ging ondergetekende als ware programmeer-leek behoorlijk boven haar pet. Een hoop developmentgrapjes later (die ondergetekende ook boven haar pet gingen) zat het presentatiestuk van de meetup erop en was het tijd voor de borrel. Het is dat ons pand om 22 uur wordt afgesloten, anders was de boel zeker geëscaleerd.

Geschreven door:

Maartje

Medewerker personeelszaken

"Wordt maar wat blij van werken bij Mobiel.nl"

Geplaatst: 08-03-2019